Att börja i skridskoskolan
Vill du lära dig åka skridskor?
Att lära sig åka skridskor är både spännande och roligt. Lite pirrigt att släppa sargen och vingligt i början förstås, men innan du vet ordet av åker du skridskor baklänges, på ett ben och snurrar runt med ett leende. __________________________________________________
Det är aldrig för tidigt eller för sent att lära sig åka skridskor. I skridskoskolan är alla välkomna i åldrarna mellan 3-18 år. Du kommer att lära dig skridskoåkningens grunder samt öva teknik på ett lekfullt sätt tillsammans med våra erfarna tränare.
Syfte:
Träningen i skridskoskolan är inriktad på att lära ut skridskoåkningens grunder och är inte inriktad på konståkning. Vi sätter åkglädjen i centrum och lär oss skridskoteknik genom lek, därför aktiviteterna fokuserar på att ha roligt tillsammans genom rörelselekar.
Förkunskapskrav:
Inga förkunskapskrav, men barnet måste kunna vara ensamt med tränarna och sin grupp under en hel lektion som varar i 50 minuter. Föräldrar kan vara i närheten om barnet behöver gå ifrån isen. Fri anmälan görs via hemsidan
Beskrivning:
Skridskoskolan är lämplig för dig som är nybörjare på skridskor. I skridskoskolan övar du med erfarna tränare grunderna i skridskoåkning. Att åka framåt, bromsa, svänga, vända och åka bakåt. Ni lär och har roligt på isen genom lek, ofta lekar som du redan känner igen. Ni är hela tiden i rörelse för att hålla er varma. Varje grupp har olika träningsinnehåll beroende på åkarnas förkunskaper och nivå. Varje övning kan göras på olika sätt baserat på din skridskovana. När du kan stå stadigt på skridskorna och köra rakt fram, svänga och bromsa är det dags att börja träna överstegsåkning, åka baklänges och tjuvträna på konståknings piruetter.
Tränarna delar in grupperna efter till exempel ålder och nivå (skridskoåkning), därför är det inte ovanligt att åkare byter grupp i uppstarten.
Utrustning:
I skridskoskolan är det inga krav på utrustningen annat än att skridskorna ska vara av god kvalité (stadigt och stabilt skaft). Det är framför allt viktigt för att inte skada åkarens fötter och vrister, men även för att åkaren inte ska tappa intresset för skridskoåkningen. Det är obligatoriskt med hjälm i skridskoskolan. Cykelhjälm är inte tillåtet utan ska vara anpassad för användning på is.
Kläder:
Hallen är sval men barnen får ofta upp värmen när de rör sig ute på isen. Klä gärna barnen enligt flerlagersprincipen så att man kan ta av sig vartefter. Till exempel fleecekofta och fleecebyxor/tights är sköna och varma samtidigt som de erbjuder kroppen mer rörlighet vid träning.
Utrustning till isträning:
- Skridskor (finns ej att låna)
- Hjälm (finns ej att låna)
- Mjuka och rörliga kläder (ej jeans). För att undvika skador vill vi att ni har rena kläder då smuts & grus kan hamna på isen.
- Vantar
Utrustning till fysträning:
- Fys-/gympakläder
- Gympaskor
- Hopprep
- Vattenflaska
Stöd för vristen
Det är viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Skaftet bör nå upp över vristen, så att vristen stöds ordentligt. Det är viktigt att knyta hårt för att vristen ska få bra stöd, men även för att skridskorna ska hålla längre. Gå ej med skridskorna oknutna på fötterna, det förstör skridskorna mycket.
Skridskovård
Utanför isen måste alltid skridskoskydd användas för att skenorna inte ska slitas av underlaget, t.ex. grus m.m. Efter varje ispass ska skridskons skena torkas av med en trasa för att de inte ska börja rosta. Skridskorna ska förvaras utan skydd, annars finns det risk för att de rostar även om man torkat av dem.
Slipning av skridskor
Skridskorna behöver vara välslipade. Skäret behöver vara skarpt eftersom man ska ta fart med hela skäret. Barnet ska inte lära sig att skjuta ifrån med taggen. Slipa inte skridskorna i till exempel en vanlig sportaffär eller liknande som bara slipar hockeyskridskor. Då blir det fel slipning och det blir mycket svårt att åka. När skridskorna behöver slipas kan ni göra det hos:
TC Verktygssliperi, Stationsvägen 28 i Huddinge.
Telefonnummer: 070-572 18 96 (OBS! Ring innan och bestäm tid)
Teijas Skateshop, Birger Jarlsgatan 104 i Stockholm
08-15 75 28
Skridskojohan, Holbergsgatan 47 i Blackeberg
08-87 33 70
Norrköpings skateshop, OBS! Ny adress, butiken ligger i närheten av Tele 2 arena och 2 minuter från Blåsut T-banestation.
076-631 66 90
Pris och antal träningspass:
Alt 1 Lördag 9-9.50 - 1200 kr i säsongsavgift
Alt 2 Onsdag 17-17.50 och lördag 10-10.50 - 2000 kr i säsongsavgift
Alt 3 Onsdag 17-17.50, lördag 10-10.50 och fys 11-11.50 2525 kr i säsongsavgift
Utöver säsongsavgiften tar vi ut en medlemsavgift på 200 kr.
Plats:
All träning sker i ishallen i Ishuset alternativt i ishallen i Roplan
Munkhättevägen 41
147 45 Tumba
Kontakt:
Huvudansvariga tränare Skridskoskola: Selma och Emilia
Mejl: skridskoskolan@botkyrkakk.se
Märken:
I skridskoskolan har vi märken som representerar olika moment vi tränar på och lär oss. Det är tränaren som avgör när man har klarat ett märke.
Skridskoskolemärket är en pin med en bild av ett Lejon som heter Leo. Därför kallas skridskomärkena för ”Leo” och finns i åtta olika färger. Varje färg motsvarar en svårighetsgrad i stigande ordning (1 är den lättaste och 8 den svåraste). Det är alltid tränaren som bedömer om åkarna har klarat övningarna. Märkestagning sker 1 gång per termin. Priset för ett märke är 50 kr.
Skridskoskolemärke 1
- Glada fötter/hälarna pussas/pingvingång framåt – gång framåt
- Tårna pussas/pingvingång bakåt – gång bakåt
- Jämfota hopp
Skridskoskolemärke 2
- 3 st Bubblor framåt i direkt följd
- Köttbulle, minst 90 grader i 2-3 sek
- Stillastående korsa över en fot i båda riktningarna
Skridskoskolemärke 3
- 3 st Bubblor bakåt i direkt följd
- Broms på något sätt, skrapa snö
- Harhopp
- Stå på ett ben i 4 sek, båda benen, frifoten vid hälen
Skridskoskolemärke 4
- Slalom framåt på två fötter
- Tupp framåt i 4 sek, visas på båda benen
- Chassé framåt på cirkel
- Snurr på två fötter 2-3 varv
Skridskoskolemärke 5
- Slalom på två fötter bakåt, höftbredd mellan fötterna
- Piruett på en fot 2-3 varv, ej korrekt ingång
- Trea på två fötter, både åt höger och vänster
Skridskoskolemärke 6
- Åkning med glid framåt o bakåt
- Flygplan på rak linje i 2-4 sek på höger och vänster ben, friben höfthöjd
- Skjuta hare 90 grader
- Tupp bakåt 4 sek, båda benen
Skridskoskolemärke 7
- Saxning framåt, tillåtet med lite taggar
- Landningsposition bakåt 2 - 4 sek, båda benen
- Hoppa ½ varv åt höger och vänster, två fötter
- Chassé bakåt
Skridskoskolemärke 8
- Flygskär cirkel 2 – 4 sek, fribenet i höfthöjd
- Saxning bakåt – tillåtet med lite taggar
- Treahopp – stillastående eller med fart, höger eller vänster
- Piruett på ett ben 2-3 varv med rätt ingång
Vad händer efter märke 8?
Har ni nått hela vägen till Leo-märke 8, kommer tränarna i skridskoskolan att fortsätta utmana och utveckla åkarna. När tränarna ser att åkaren är redo och önskar sig fortsätta utvecklas inom konståkningen, är det dags för tävligstestet för att gå upp till en tävlingsförberedande grupp. När det finns en ledig plats, hör vi av oss för att berätta om nästa steg.